Marianne van de Velde: “Music Matters kiest niet voor de makkelijkste weg”

Het is vandaag precies één jaar geleden dat Marianne van de Velde werd benoemd tot de directeur van Music Matters. Een goed moment om tijdens een interview verder te praten over Rotterdam, haar studie en natuurlijk Music Matters. De stichting die de maatschappelijke positie van Rotterdamse kinderen en jongeren versterkt door middel van muziek.

Interview door Serge Julien

Marianne is net 18 jaar als ze vanuit haar geboorteprovincie Zeeland naar Rotterdam verhuist. Op jongere leeftijd raakt ze al gefascineerd door het Manhattan van Zuid-Holland en is ze vastbesloten zich later in de havenstad te vestigen.

JE BENT GEBOREN IN ZEELAND EN UITEINDELIJK BELAND IN ROTTERDAM. WAAROM HIER?

“Hoewel ik al vrienden in Rotterdam en omgeving had, was ik met name heel nieuwsgierig naar het leven in de grote stad. Toen ik voor mijn studiekeuze stond, zag ik dat je als Zeeuw al gauw in de buurt van Breda, Tilburg of Eindhoven terecht kwam. Echter, ik wilde graag de grote wereld in. Rotterdam sprak me ontzettend aan en dus koos ik om daar naartoe te gaan.

WAT VOOR STUDIE HEB JE GEDAAN?

“Algemene Cultuurwetenschappen. Ik wist dat ik betrokken wilde zijn bij muziek, maar nog niet in welke hoedanigheid. Deze studie leek me een logische keus. Eigenlijk wilde ik van alles leren: geschiedenis, sociologie, Engels of Nederlands. En Algemene Cultuurwetenschappen is heel breed. Ik studeerde af in culturele economie. Daarin leer je hoe de economie werkt in de culturele sector en wat er voor wetten gelden ten opzichte van de rest van de wereld. Ook kreeg ik les over kunstfilosofie, -kritiek en –geschiedenis, verdienmodellen, sociologie en beleid.”

IK BEGRIJP DAT JE TIJDENS JE STUDIE STAGE LIEP BIJ HET WORLD MUSIC & DANCE CENTRE (WMDC)

“Klopt. Via een studentenbaan in het restaurant Bazar kreeg ik in het voorjaar van 2006 een stage aangeboden bij het WMDC dat net haar deuren opende. Ik deed diverse klusjes waaronder veel publiciteit. Ik vond het vooral interessant om mensen in het wereldje te ontmoeten. Dat vond ik superleuk! Toen ik in 2007 afstudeerde, vroeg ik directeur Oscar van der Pluijm of ik een periode gratis voor hem kon werken en of hij mij in de tussentijd wilde meehelpen uit te kijken naar een baan. Hij was druk bezig om het WMDC-gebouw te vullen met bedrijfjes en haalde net Music Matters binnen dat pas begonnen was. Toenmalig programmacoördinator Marieke Knol bleek op zoek te zijn naar ondersteuning en zo kwam ik bij Music Matters terecht.”

HOE ZAG MUSIC MATTERS ER TOEN UIT?

“Music Matters was toen meer een overkoepelend programma voor muziekprojecten voor kinderen en jongeren. We boden vooral financiële ondersteuning en overkoepelende marketing. Met de komst van Beerend Lenstra als directeur in 2008 kreeg Music Matters meer een productiekarakter. We begonnen bijvoorbeeld met Gotta Sing?! tijdens het Jongerenjaar. Mijn rol daarin veranderde continu, omdat ik steeds meer groeide. Hoe ouder ik werd, hoe meer ervaring ik opdeed en mijn rol verstevigde. Ik vergeet soms weleens dat ik er vanaf het begin bijzit. Ik zeg gekscherend wel eens dat ik het geheugen van Music Matters ben.”

JE NOEMT DE MUSIC MATTERS AWARD. HOE ONDERSCHEID DEZE TALENTENJACHT ZICH EIGENLIJK? 

“Als het goed is door het ambassadeurschap. Je zoekt naar een woordvoerder die Music Matters vertegenwoordigt in Rotterdam. Het ambassadeurschap is wel iedere keer anders. Je kan niet van te voren tegen een winnaar zeggen: ‘Ik wil dat je nu dit of dat gaat doen.’ Je maakt een jaar dat bij iemand past. Rass Motivated vond het heerlijk om met kinderen te werken, maar dat lukt niet iedere ambassadeur. Dat moet je dan ook niet opleggen of forceren. Ming’s Pretty Heroes bijvoorbeeld, werkte heel hard aan haar cd en zorgde voor een prachtig visitekaartje van Rotterdam. Ook dat was heel goed.”

JE BENT NU EEN JAAR DIRECTEUR VAN MUSIC MATTERS. WAAR WIL JE NAARTOE DE KOMENDE TIJD?

“Ik heb de neiging om meer op te schuiven naar de maatschappelijke kant. We zitten nu vooral op talentontwikkeling en het ondersteunen van muzikanten, en dat blijft ook onderdeel van ons werk. Maar ten opzichte van andere culturele instellingen en organisaties in de stad, hebben wij met de passie voor muziek een bijzondere kwaliteit waarmee we een doelgroep kunnen aanspreken en ondersteunen die daar ook van houdt. En daarmee kunnen we kinderen en jongeren veel meer bagage meegeven zoals een sterker zelfbeeld, volwassenheid, eigenheid. We zullen de komende jaren meer projecten opzetten die zich daarop richten.”

HEB JE LAST VAN DE BEPERKTERE BUDGETTEN?

“Ook wij zijn genoodzaakt het met minder te doen. Er moet meer geld uit de markt komen en we moeten ons anders organiseren. Maar, ik zie voldoende kansen. We gaan ons meer richten op de ontwikkeling en de problematiek van jongeren in Rotterdam. De jeugdwerkeloosheid bijvoorbeeld, is gigantisch. En continu komt er een nieuwe generatie op de markt die geen baan kan vinden of die nog steeds wordt geconfronteerd met discriminatie. Daar zie ik een rol voor ons weggelegd. Het stadhuis kijkt in mijn ogen te vaak naar hoogopgeleid. De mbo’ers worden te makkelijk aan de kant geschoven, terwijl ook deze groep er toe doet. Dat verhaal moet echt verteld worden!”

DENK JE WEL EENS NA OM OVER DE GRENZEN VAN ROTTERDAM HEEN TE KIJKEN MET MUSIC MATTERS?

“In het begin keek heel Nederland naar Rotterdam en ook hoe Music Matters daar tussen manoeuvreert. Het is niet voor niks dat (toen) Prinses Maxima hier twee keer op bezoek kwam. Ons muziekinstrumentenprogramma voor verschillende wijken inspireerde haar om de Oranje Fondsregeling Kinderen Maken Muziek te starten. Daardoor heb je door het hele land nu van dit soort projecten. Uiteraard komt dat niet alleen door ons, maar we hebben zeker invloed gehad. Ik vind ook dat we die landelijke voortrekkersrol met heel Rotterdam en ook Music Matters moeten blijven claimen door je te laten zien met nieuwe initiatieven. En dat zit met name nu in de doelgroep van jongeren tussen 12 en 18. Over deze groep hoor je iedereen zeggen dat het ingewikkeld is. En dan wordt het vooruitgeschoven. Maar Music Matters is niet van de makkelijke weg, want wij willen die groep echt iets bieden! Maar dan wel heel erg vanuit wat zij willen én wat hun raakt.”

 

 

Newsletter

Music Matters presents

Homegrown met Dr. Meraki
wo 04 sep - 22:00 uur - BIRD - Gratis
Open monumentendag (opening)
vr 13 sep - 20:00 - Arminius - TBA
Open monumentendag
zo 15 sep - TBA
Homegrown met Djesco
wo 06 nov - 22:00 uur - BIRD - Gratis

Delftsestraat 17c | 3013 AC Rotterdam | 010 – 244 06 89