Kevin Ferreira da Silva - Ambassadeur 2009

Op 12 december 2008 won Kevin de tweede editie van de ‘VSBfonds Music Matters Award’. De jury roemde zijn uitstraling en zijn spel. Het gemak waarmee Kevin verschillende werelden samenbrengt, toonde volgens de jury aan dat hij dé muziekambassadeur van Rotterdam 2009 was.

OVER KEVIN FERREIRA DA SILVA
Kevin Ferreira da Silva laat zich niet in een hokje plaatsen. Met zijn weelderige haardos, schoenmaat 46 en Kaapverdische achtergrond is de 18-jarige alles behalve het stereotype klassieke pianist. Zijn entree tijdens de tweede Music Matters Award is nu al legendarisch. Met wijde broek, gympies en een baseballpetje achterstevoren op het hoofd schuifelde Kevin het podium op. Op het eerste gezicht een straatschoffie, maar dan wel één die zijn publiek, geheel volgens de etiquette, met een diepe buiging begroet. Het leverde hem niet alleen een staande ovatie op, maar ook de titel ‘Muziekambassadeur van Rotterdam’. Grinnikend: ‘’Ik ben het levende bewijs dat uiterlijk niets over je innerlijk zegt.’’ Mensen zien in mij misschien een halve rapper, maar Mozart vind ik leuker dan maffe beats. Ik vergelijk mezelf wel eens met Nigel Kennedy, de Britse violist die eruit ziet als een punker. Net als hij wil ik bruggen slaan tussen verschillende culturen.’’

http://youtu.be/EOaXR3ZA0bk

HET WINNEN VAN DE MUSIC MATTERS AWARD
Dankzij Music Matters ziet Kevin een droom vervuld worden. ‘’Mijn moeder komt uit een land waar ze het als klein meisje niet al te best had. Ze heeft hard gewerkt om ons een beter leven te geven.’’ Die worsteling hoort hij terug in de Kaapverdische klanken die bij hem thuis door de speakers knallen. ‘’Als ik die muziek hoor, krijg ik heimwee. Het roept emoties op die ik gebruik in mijn eigen spel. Mensen raken met je muziek. Als pianist is dat voor mij het allerbelangrijkst. Belangrijker dan roem of geld.’’‘’Door de Music Matters award heb ik ook interessante contacten opgedaan en op bijzondere plekken mogen spelen. Ik trad onder andere op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en toerde langs Rotterdamse zomerfestivals, samen met een aantal finalisten van Music Matters’’, vertelt Kevin.

CARRIÈRE EN AMBITIE
Negen jaar oud begon hij voor het eerst op de piano. ‘’Want met een kleiner instrument nam ik geen genoegen,’’ lacht hij. ‘’De eerste jaren oefende ik op een elektrisch orgeltje. Met oordopjes in, om mijn moeder niet te storen. Al mocht de koptelefoon, naarmate mijn spel beter werd, steeds vaker af.’’ Achter de piano voelt Kevin zich als een vis in het water. ‘’Omdat ik noten kan lezen, kan ik vrijwel alles spelen: jazz, pop, noem maar op!’’ Om dat te kunnen, heeft Kevin een klassieke opleiding genoten. Maar na de vooropleiding bij Codarts Hogeschool voor de Kunsten besloot hij het conservatorium toch te verruilen voor een studie technische natuurkunde.  ‘’In muziek heb je nooit zekerheid’’, verklaart hij zijn keuze. ‘’Je moet veel geluk hebben. Al speel je de sterren van de hemel, dan nóg, is de kans op een doorbraak klein.’’

Volg Kevin Ferreira Da Silva via Facebook

 

Newsletter

Music Matters presents

Homegrown met Dr. Meraki
wo 04 sep - 22:00 uur - BIRD - Gratis
Open monumentendag (opening)
vr 13 sep - 20:00 - Arminius - TBA
Open monumentendag
zo 15 sep - TBA
Homegrown met Djesco
wo 06 nov - 22:00 uur - BIRD - Gratis

Delftsestraat 17c | 3013 AC Rotterdam | 010 – 244 06 89